Net Core Interview Question And Answers- Know More

Net Core is a Microsoft’s open source framework for developing applications. It was released on June 27, 2016, to replace the previous framework ASP. NET. It is cross-platform and can be used to develop web and cloud applications that are scalable and modular. Net Core is a set of open-source libraries for building modern, cross-platform applications using NET. NET Framework, ASP. NET, and the Windows Presentation Foundation (WPF) is also a part of it. it is a general purpose development platform maintained by Microsoft. These components can be used in cross-platform applications that run on Windows, MacOS, or Linux operating systems. Let us know What are the ‘Net Core Interview Question And Answers’.

Net Core Interview Question And Answers

Net Core Interview Question And Answers

A framework is known as a set of tools and methods that are used to solve a problem. Net Core’s main objective is to provide an open source, cross-platform, high performance, low-cost development environment for building modern applications on the .NET platform. The framework has been designed with modularity in mind; it consists of NuGet packages which can be updated without upgrading the entire framework.

The below mentioned are some of the benefits of using Net Core:

  • it provides a unified programming model for web, mobile and desktop apps across different operating systems (Windows, Linux or Mac).
  • Best feature is that it is light in weight so that it can be downloaded quickly.
  • It has a fast startup time as compared to other frameworks such as Ruby on Rails or Django which take some time to load the code before they start working.
  • The application development time is reduced because there is no need to compile or package the project before deploying it.

Net core interview questions and answers.

The following list of Net Core interview questions and answers is designed to help you prepare for a job interview:

1. Explain some of the key features of Net Core?

Ans. Net Core has been designed from the ground up to be performant, scalable, and cross-platform. It has been built with a modular architecture that can be used to create a variety of applications for any type of device.

2. Mention the difference between ASP.NET Core and ASP.NET MVC?

Ans. ASP.NET MVC is a web framework for building web applications on top of the .NET Framework and it was introduced in 2009 as an alternative to ASP.NET Web Forms that was released in 2002. ASP.NET Core is a complete rewrite from scratch and it’s designed to be cross-platform as well as serverless, cloud ready, and support open source frameworks like NodeJS, ReactJS, AngularJS etc., while still supporting all the traditional capabilities you would expect from an enterprise level web framework such as membership, role management etc

3. What is the difference between C# and VB?

Ans. The differences between C# and VB are that C# is a more modern programming language than VB, with better security features and support for object-oriented programming.

4. What is an advantage of using generics?

Ans. A generic class or method can be used to create code that can work with any type without needing to know the specific type at compile time. This means the code doesn’t need to be rewritten when new types are introduced.

5. What is an advantage of using delegates?

Ans. Delegates allow you to use a single piece of code to handle multiple events or messages in your app, instead of handling each event separately.

6. What is the difference between a struct and a class?

Ans. A struct is a user-defined type that can be used to create immutable objects that cannot be modified after they are created. A class is also a user-defined type but unlike structs it provides the ability to modify objects of that type through methods.

7. What is the difference between a web server and a web browser?

Ans. A web server is a computer that stores and serves out web pages, while a web browser is software used to view those pages.

8. What are the main benefits of using ASP.NET Core?

Ans. ASP.NET Core provides improved performance, cross-platform support, and lower memory consumption than ASP.NET MVC 6 or earlier versions of ASP.NET Web Forms when running on Windows Server 2016 or later versions of Windows 10 (or Linux). It also includes many new features and enhancements not available in previous versions of ASP.NET, such as: built-in dependency injection; integrated support for Docker containers; support for cross-platform mobile development with Xamarin; new Web Sockets capabilities; improvements to existing features like Razor Pages, Signal R, and Entity Framework Core; and more!

9. What can you do to prepare for a programming interview?

Ans. There are many different approaches to preparing for a programming interview. One approach is to read up on the language and frameworks that the hiring company would use. Another approach is to learn about some of the common algorithms and data structures used in computer science. A third approach is to prepare answers for common questions such as “Why are manhole covers round?”.

10. What are some of the disadvantages to using a managed browser?

Ans.  Disadvantages to using a managed browser are that they can be more difficult to customize and you may have limited access to functionality on websites where scripts need to run.

11. How does Net Core 2 differ from Net frame work?

Core 2 is an evolution of .Net Core that removes any implied dependency on the .Net Framework runtime and adds other enhancements such as native support for Web Assembly.

12. How does ASP.NET Core differ from ASP.NET MVC?

ASP.NET Core is a new framework for building web apps using C# or VB that’s lightweight and modular in design – with better performance than previous versions of ASP. .NET. ASP.NET Core 2.0 is based on the open-source ASP.NET Core 1.0 framework and provides a number of improvements for building modern web applications with powerful HTTP features, progressive enhancement, and dependency injection.

Conclusion

Now We’ve learnt about ‘Net Core Interview Question And Answers’, Net Core Interview is an interview question and answer website for the preparation of Microsoft’s .NET Core Certification. If you want to ace your net core interview go through the above-mentioned questions and be confident, upskill and nail it!

Net Core Interview Question And Answers- Know More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top